Yüz tanıma sistemleri :
Amerikan kumarhanelerinin büyük kısmında, Kanada kumarhanelerinin ise birkaçında gizli bir fotoğraf veritabanı ve müşteri gözetleyen yüz tanıma teknolojileri kullanımda. Bunun kullanım amacı kara listeye alınmış kumarbazları ve kronik kumar hastalarını ayırt etmek. Fecasnap Recorder, FaceCheck ve FaceTrack, kumarhanelerin böyle kişilerin varlığından güvenlik görevlilerini haberdar etmek için kullanıldığı yazılımlardan bazıları.
Çalışma şekli:
Biyometrinin bu türü bir hayli basit. Bu yöntemde gözler arası mesafe, burun genişliği, elmacık kemikleri, çene çizgisi ve şekli gibi yüz özelliklerinden kimlik tanımlanması yapılıyor. Elde edilen görüntü sayesinde, biyometri yazılımı fotoğrafla depolanmış şablonlu karşılaştırabileceği doğru açıyı buluyor. Sonra işaretlediği bir dizi nokta arasındaki mesafeyi ölçüyor ve bir örnek elde ediyor. Bu örnek de veritabanındaki şablonla kıyaslanıyor.
Kandırlma biçimi:
Şapkalar, saç, gözlük camlarının yansıması, çekilen fotoğrafın açısı, yetersiz aydınlatma gibi etkenler yüzünden biyometrenin bu türlü kısıtlı bir başarı elde edebiliyor. Bu tür bir saldırı yöntemlerini önlemek için, kullanılan yüz tanıma sisteminin aldatmacalara karşı bir yada birden çok korumaya sahip olması gerekiyor. Bir diğer canlılık testide yüzün damar haritasının mor ötesi kameralarla incelenmesi.
Ses tanıma :
Bazı cep telefonları sesimizi kayıtedip rehberdeki bir numarayla eşleştirilebiliyor ve böylece, birini aramak için sadece birinin adını söylemek yeterli oluyor. Elbetde bu örnek bahsettiğimiz türden, yüksek düzey bir biyometri sayılmasa da izlenen yol benzer.
Çalışma şekli:
Ses yada konuşmacı tanıma, kişilerin bir anahtar sözcüğü söyleyişindeki ses özelliklerinden faydalanıyor. Ses tanıma ,arkadan gelen gürültüler gibi çevresel unsurlardan etkilenebiliyor. Algılayıcı olarak bir telefon yada mikrofon kullanılabildiği için, bu nispeten ucuz veya uygulanabilir bir teknoloji. Ancak ses / konuşmacı tanıma sistemleriyle karıştırmamak gerekiyor. Konuşma tanımada kim olduğunuz değil, ne söylediğiniz tanınıyor.
Kandırılma biçimi:
Yüksek kaliteli sayısal kayıtlar yada ses değiştirme tekniklerinin bazı ses tanıma sistemlerini geçmişte aldattığı biliniyor. Bazen hatların kötü olmasıyada hışıltılı ses izinin kalitesini etkileyebiliyor. Bunu önlemek için ise hem cep telefonlarında hem de sabit hatlarda girişimi filtreleyip daha temiz ses izi sunan 'eğilimli'sistemler geliştiriliyor.
El yazısı / imza tanıma :
Zimbabwe Merkez bankası, Aperta ve Unisys' in hazırladığı mevcut çek onaylama sistemini Parascript'in Signaturexpert tanıma motoruyla geliştirerek otomatik imza doğrulama özelliği kazandırdı.İnsanlar kimlik doğrulama için imza kullanmaya öteden beri alışık olduklarından bunun biyometrideki uzantılarına ve bu teknolojiyi herkesin ayağına getirmesine normal bir şey gözüyle bakılıyor.
Çalışama şekli:
İmza doğrulama kullanıcıların isimlerini nasıl imzaladıklarını çözümlüyor. Hız ve basınç gibi imzaya özgü özelliklerde tamamlanmış imzanın durağan şekli kadar önemli. Bir el yazısı tanıma sisteminin algılayıcıları dokunmaya duyarlı bir yüzey yada algılayıcılarla donatılmış, açıyı basıncı ve yönü kaydeden bir kalem olabiliyor. Yazılım el yazısını bir grafiğe dönüştürüyor ve kişinin imzasında günden güne, zamandan zamana değişen küçük noktaları tanıyor.
Kandırılma şekli:
Harf biçimlerinin kopyalanması kolay gibi gözükse de, aslında bu tarz bir hile çok zor. Bir başkası imzanın kopyasını ele geçirip üzerinden geçse bile, sistem muhtemelen bunu kabul etmiyor. Limbic systems'in geliştirdiği el yazısı ve imza tanıma teknolojileri, yazı örneğinin bazı kısımlarının üç boyutlu suretlerini yaratarak elektronik analiz yapıyor. A2İA ve Softpro gibi firmalarsa FraudOne / SignPlus uygulamalarını ücretsiz el yazısı tanıma araçlarıyla donatmış bile.
Geleceğin teknolojileri
Parmak izlerimizin evinize, sesinizin arabanıza, gözlerinizinse kredi kartınıza anahtar olduğu bir gelecek düşleyin. Her evde sizi yerel bankanıza bağlayacak en az bir biyometrik sistem olduğunu. El geometrisiyle birlikte kullanıldığında, insansız benzin pompalarını çalıştıran akıllı kartları. Aynı kartların size hem ücretsiz seyahat mesafesi kazandırıp hem de internetden uçak bileti satın alabildiğini. Beyin dalgası biyometrisi, DNA kimliklendirmesi, damar desenlerinden tanıma, ten kokusundan tanıma, tırnaklardan, yürüyüşten, el sıkıştan, kulak şeklinden, vucüt tuz oranından, kızılötesi parmak ucu görüntüleme ve desen tanıma gibi yöntemlerin geleceğin biyometrik teknolojilerinde büyük rol oynayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Hayal etmeside o kadar güç değil.
Tek yumurta ikizlerinde biyometrik tarama :
Gerçek ikizleri birbirinden ayırt etmekte zorlanıyoruz. Peki aynısı biyometrik sistemler içinde geçerli mi ? Çok ilginçtir ki, nerdeyse tüm biyometrik sistemler ikizleri ayırt edebiliyor. Bunun sebebi , ikizlerin sadece çıplak göze benzer gözükürken aslında çok farklı fiziksel özelliklere sahip olması.
Parmak izleri:
Tıpkı kar tanecikleri gibi, hiçbir parmak izinin bir eşi yok. Aynısı tek yumurta ikizleri için de geçerli.
Yüz tanıma sistemleri:
Deleon Vision gibi birçok firma, yüz tanıma teknolojilerinin ikizleri birbirinden ayırt edebildiğini örneklerle ispatladı.
İris ve Retina tarama sistemleri :
Dünyada hiçbir retinanın bir benzeri yok, ikizlerinkinin bile. Bunların hepsi klonlar içinde geçerli, zira parmak izi gibi bilgiler DNA' mız da kayıtlı değil.